Заплахата от пълномащабна глобална търговска война и нарастващото политическо напрежение

...
 Заплахата от пълномащабна глобална търговска война и нарастващото политическо напрежение
Коментари Харесай

Търговската война е основен глобален риск според бизнес лидери

 Заплахата от пълномащабна световна комерсиална война и възходящото политическо напрежение сред международните сили са главните световни опасности, сочи отчет на Световния стопански конгрес (СИФ), оповестен преди годишната му среща в Давос, Швейцария, идната седмица, оповестява Wall Street Journal.
Кибератаките и климатичните промени също са измежду огромните евентуални рискове, посочени в допитване на организацията измежду към 1000 законодатели, представители на университетските среди и бизнес водачи.През януари 2018 година президентът Доналд Тръмп наложи обилни мита върху вноса на слънчеви панели и перални машини, като задейства обещаната си комерсиална политика с мотото „ Америка преди всичко “.

 

Митата, които Съединени американски щати постановиха върху вноса на стомана и алуминий, и контрамерките на Пекин доведоха до икономическа невъзможност, която съгласно отчета на СИФ е отслабила вероятностите за световния напредък.
 
Докладът, който проучва световните опасности и трендове в идните 10 години, показва, че световният стопански напредък очевидно е достигнал пика си, а забавянето на китайската стопанска система провокира изключително терзание.

През октомври Международният валутен фонд уточни възходящите бариери пред търговията и снижи прогнозата си за световния напредък през 2019 година с 0,2% поради забавянето на американската и китайската стопанска система.

„ Ние просто нямаме сили да се оправим със забавянето, до което може да ни докара актуалната динамичност “, споделя Борге Бренде, президент на СИФ.

Икономическата политика, която преди време позволяваше на съперници да се възползват взаимно от комерсиалните си връзки, в този момент „ постоянно е считана за инструмент за стратегическа конкуренция “, се споделя в отчета.

“Търговията е мотор на растежа “, съобщи Бренде на конференция във връзка представянето на отчета. Но тази наклонност отслабва, тъй че „ идните месеци ще бъдат доста значими за създаване на доверие “, добави той.

„ Най-големият риск е неналичието на предпочитание за съдействие – той не се смекчава “, означи ръководителят на СИФ.

В понеделник президентът Тръмп съобщи, че Китай усеща болката от американските мита и изрази оптимизъм за реализиране на комерсиално съглашение, само че договарянията сред двете страни досега към момента не са довели до съответни резултати.

Търговските разногласия сред Съединени американски щати и съдружниците им също зачестиха.

Администрацията на Тръмп заплаши Европа с мита върху колите, като съобщи, че износът на коли може да сътвори риск за националната сигурност. Съединени американски щати и Европейският съюз ще проведат договаряния в региона на търговията по-късно тази година, само че имат разнообразни цели в договарянията, което ускорява опцията за ново трансатлантическо напрежение. През октомври след сложни диалози Съединени американски щати, Мексико и Канада реализираха ревизирано комерсиално съглашение, заменящо НАФТА, което управляваше търговията на континента от 1994 година насам.

Но митата върху американския импорт на стомана и алуминий и ответните ограничения на Канада и Мексико остават неразрешени и диалозите не престават.

Разхлабената киберсигурност, която води до всеобщи измами и обири на данни също е считана за забележителен световен риск от участниците в допитването за задачите на отчета. Нерегламентираният достъп до данни засегна милиони хора в света през 2018 година „ Потенциалната накърнимост на значима софтуерна инфраструктура от ден на ден се трансформира в проблем на националната сигурност “, излиза наяве още от отчета.

Именно отчетът би трябвало да очертае дневния ред на форума в швейцарския ски курорт Давос, където се събират световни политически и корпоративни водачи.

Геополитическите разделения “ще усложнят всеки опит за намиране на консенсус за дръзките опити за преосмисляне на световния капитализъм “, означават създателите на отчета.
По публикацията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Магдалена Иванова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР